De 7 belangrijkste producten uit mijn voorraadkast

Het is al vaak voorbij gekomen, wat je zo al in je voorraadkast MOET hebben staan. Ik ga je laten weten wat bij mij echt onmisbaar is tijdens het koken, waar ik echt niet zonder kan. Het zijn van die producten dat als ik misgrijp, echt baal en effe de KLUTS kwijt ben; “Wat nu?”

  1. Pijnboompitten/zonnebloempitten

Deze pitten gebruik ik echt zoveel! Voor op een groene salade of quinoa salade, in de yoghurt, voor het maken van granola, in een pastasaus of voor er over heen, om een pesto te maken (ja dat kan ook met zonnebloempitten!), als beleg samen met kaas,/mozzarella, sla/ham noem maar op. Het is gezond, geeft je eten een “bite”, is heel veelzijdig, geeft net wat meer smaak en kan bijna overal bij!

  1. Gembersiroop

Gembersiroop is een soort redder in mijn keuken! Het maakt bijna elke soep of pastasaus beter op smaak! Ik gebruik het dan ook vaak als ik wat mis aan de saus of soep en niet kan bedenken wat (gebeurt mij ook). Een scheutje gembersiroop, even roeren en het smaakt eigenlijk altijd beter, lekkerder. Ik hou erg van hartig maar daar hoort ook een zoetje bij. Gembersiroop is daar zo geschikt voor!

  1. Sojasaus

Sojasaus is voor mij ook echt niet weg te denken uit de keuken.  Ik gebruik het zo vaak en koop het ook alleen in een literfles (ja of is het 0,75 liter?) bij de toko anders blijf ik boodschappen doen.

Ook weer zo fijn, alles wat meer zout nodig heeft zoals soepen, nasi, bami, curry’s op basis van kokosmelk of verse spinazie wokken met een scheutje sojasaus is gewoon zo’n goed idee! Maar ook puur, in een schaaltje voor bij  de sushi of kipsaté. Het fijne van sojasaus is dat het, naast dat het zoutig smaakt, ook weer een zoetje geeft. En daar houd ik van!

  1. Kerriekruiden

Kerrie is door zo veel gerechten lekker, waarschijnlijk door de zoete smaak en de verschillende kruiden, aangezien kerrie een mix van verschillende kruiden is, die ook nog wel eens verschilt. Kerrie gebruik ik bijna dagelijks; voor een kerriesaus met gehaktballetjes of kip en rijst, om door groenten te doen en te wokken voor bijvoorbeeld  de nasi, door de macaroni (ja echt, samen met paprika kruiden), door stampotjes, Chinese kool wokken met kerrie is echt zo lekker en dan banaan in plakjes er over heen, heerlijk! Voor een lekkere gehaktbal en door een curry met kokosmelk, hmmmm.

  1. Houdbare (slag)room

Ja simpel toch? Altijd in huis hebben om; sauzen te maken, je deeg  mee in te smeren (voor een lekker bruin randje), een scheutje door je roerei, om je saus iets minder pittig te maken, om slagroom te kunnen maken om op onverwachte momenten een feestje kunnen bouwen J, om lekkere romige toetjes mee te maken of gewoon om meer volume te krijgen, meer saus.

  1. Blik tomatenblokjes en passata di pomodoro.

Dit neem ik standaard mee uit de supermarkt omdat ik echt zo baal als ik dat niet in huis heb! Soep (wist je dat je in de winter beter tomatensoep van tomaten uit blik kan maken dan van gewone tomaten? Tomaten zijn dan helemaal niet smaakvol, die uit blik hebben meer zon gezien en er zit daarom veel meer smaak aan), tomatensaus, dips. Ik maak bijna elke week wel tomatensaus voor de macaroni (met groenten die ik pureer zodat mijn kinderen het ook lustenJ) en gebruik dan heel vaak tomaat in blik of passata uit een pakje.

  1. Volkoren tarwemeel

Oké, de laatste maar zeker niet de minste. Voor pannenkoeken natuurlijk, platbrood, voor het paneren, tegen plakken op je aanrecht, voor groentecake, muffins, brownie, courgettekoekjes, mijn (lievelings-) havermoutkoekjes of een hartige quiche!

Wat ga jij uit dit rijtje kopen en wat mist er in mijn rijtje volgens jou? Ik ben zo benieuwd!